Pers

___________________ Erwin Reijers, Weblogamorf 26 mei 2013 ___________________

Erwin Reijers over Boekface op http://weblogamorf.blogspot.nl/2013/05/boekface.html

Boekface

Grappig en origineel Facebook-account: Boekface. Mensen laten zich fotograferen met een boek voor hun hoofd waardoor mens en boek lijken samen te smelten tot één persoon. Je loopt automatisch je boekenbezit na op zoek naar een bruikbaar omslag. Hieronder een kleine selectie. Vooral die van Leon de Winter en Stoner vind ik leuk. Check Boekface voor een compleet overzicht.

http://weblogamorf.blogspot.nl/2013/05/boekface.html

.

___________________ Esther Jacobs, Telegraaf 21 juni 2013 ___________________

Esther Jacobs over Boekface en boekfacen in de http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/21669502/__Boekfacen__doe_jij_het_al___.html

7 tips hoe je meedoet aan de nieuwste rage

Boekfacen, doe jij het al?

Heb je ze al gezien? Mensen met een ‘boek voor hun kop’? Een boekface is een knap kunstwerkje, een soort gezichtsbedrog, waardoor je langer naar de foto blijft kijken en pas in tweede instantie ziet dat het om een boek voor je gezicht gaat. Op boekface.wordpress.com vind je mooie voorbeelden. Het idee ontstond ‘per ongeluk’ en wint snel aan populariteit op Facebook en Twitter.

Zo doe je mee:

  1. Zoek een boek met een (deel van een) gezicht op de cover.
  2. Een boekface foto kun je zelf maken, met uitgestrekte hand. Of iemand anders kan de boekface van je maken.
  3. Perspectief: als er een groot gezicht op de cover staat, houd je het boek zo dicht mogelijk tegen je eigen gezicht. Staat er een kleiner gezicht op de cover, dan houd je het wat verder van je gezicht vandaan. Staat het gezicht er heel klein op, dan vraag je iemand om het een eindje van je vandaan vast te houden: je body wordt dan ook kleiner, en dan past het boek beter op je lijf.
  4. Schouders. Zorg dat de schouders doorlopen in je eigen schouders.
  5. Achtergrond. Maak er een mooi kijkplaatje van: een kale muur, boekenkast of boekwinkel zijn niet leuk/origineel genoeg. Probeer iets te bedenken wat van toepassing is op het boek.
  6. Naast de leuke foto zit er ook een literair tintje aan, want er wordt een link naar een serieuze boekrecensie gemaakt. Boekface geeft de voorkeur aan Nederlandse literatuur, of vertaald naar het Nederlands.
  7. Stuur je boekface foto en je eigen info naar getbookfaced@gmail.com en wie weet kom je op de site en social media.

Beter een boek dan een bord voor je kop, toch? 😉

http://www.telegraaf.nl/vrouw/actueel/21669502/__Boekfacen__doe_jij_het_al___.html http://www.nieuws.be/nieuws/Boekfacen_doe_jij_het_al_f1cadd79.aspx

En: Esther Jacobs over boekfacen en de Boekface-wedstrijd met haar boek ‘Jij bent een TopVrouw’: http://estherjacobs.info/2013/04/boekface-een-nieuwe-rage/

.

______________ , Mustreads.nl 27 juni 2013 ______________

Mustreads.nl over Boekface op http://www.mustreads.nl/boekface-een-boek-voor-je-gezicht

Boekface: een boek voor je gezicht

Een leuk initiatief met boeken: op het blog Boekface vind je foto’s van mensen die hun gezicht verschuilen achter een boek. Zelf ook meedoen is eenvoudig. Neem een boek uit je boekenkast met een gezicht erop en poseer zo voor de camera dat het net lijkt alsof het gezicht op jouw lichaam hoort. Stuur deze vervolgens op naar Boekface en wie weet verschijnt jouw boekgezicht als volgende op de site! Hieronder vind je enkele bijzonder geslaagde boekfaces.

http://www.mustreads.nl/boekface-een-boek-voor-je-gezicht

.

__________________ Jacqueline Zirkzee, Reimer 12 juli 2013 ___________________

Jacqueline Zirkzee over de Reimer-boekfacerace op http://themakingofreimer.wordpress.com/2013/07/12/boekface-fotogalerij/

Boekface fotogalerij

Je kunt een heleboel dingen doen met een boek. Als je echt lekker aan het lezen bent, duik je er helemaal in. Met een (deel van) een gezicht op de omslag levert dat hilarische taferelen op, zoals de vele mooie en grappige foto’s met boeken en mensen op het Boekfaceblog getuigen. Voor de roman Reimer werd zelfs een ‘Boekfacerace’ uitgeschreven. De prijs was een boekenpakketje met [met wat en wie won? Lees verder bij Boekface-race…]

.

___________________  Books & Bubbles 12 juli 2013 ____________________

over Boekface op http://books-bubbles.com/2013/07/26/leukste-literatuursites-4-a-readers-guide-to-nyc/

Leukste literatuursites #4:

Eigenlijk wilde ik deze week een blogpost wijden aan Boekface. Maar dat is nou het leuke van het werken in een boekhandel: je hebt altijd onverwachte ontmoetingen en inspiratie. Niets ten nadele van Boekface (bezoek vooral hun site! https://boekface.wordpress.com/ ), maar als reactie op mijn blog van vorige week kreeg ik een ontzettend leuke link toegestuurd: http://undergroundnewyorkpubliclibrary.com/  The Underground New York Public Library is een virtuele inventarisatie van lezers in de Underground van New York, en de boeken die ze lezen.

http://books-bubbles.com/2013/07/26/leukste-literatuursites-4-a-readers-guide-to-nyc/

.

_____________________NRC Next, 2 augustus 2013_____________________

NRC Next over Boekface: You’ve been boekfaced -door Gijsbert van der Wal

https://boekface.wordpress.com/2013/08/03/youve-been-boekfaced/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=186179601558196&set=a.155427011300122.1073741826.153527721490051&type=1&theater

#doen

You’ve been boekfaced

Een foto online zetten van jezelf met een boek voor je hoofd Dat heet boekfacen Bedenker Vera de Kort doet het alleen met boeken die je kunt ruiken en voelen

vrijdag 2 augustus 2013

De Nederlandse vertaling van John Williams’ Stoner leent zich er wel bijzonder goed voor, met die oudemannenkop in profiel. Maar er zijn nog veel meer boeken met een gezicht op de omslag. Al die boeken kun je zó voor je eigen hoofd of dat van een ander houden dat het lijkt alsof het afgebeelde hoofd verder gaat in een nek, schouders, zelfs in een heel lichaam buiten het boek. Het idee om daar dan een foto van te maken is allerminst nieuw, maar het blijft leuk om door een verzameling van zulke visuele grapjes te scrollen.

Dat kan op het weblog van neerlandicus en boekenliefhebber Vera de Kort.

In februari stuurde De Kort vanaf een strand op Bonaire een telefoonfoto naar haar zus, die de roman Gabriela van de Braziliaanse schrijver Jorge Amado in het Nederlands had vertaald. Ze hield dat boek voor haar gezicht, de vrouw op de omslag kreeg haar kapsel. ‘Boekface!’, mailde haar broer, die de foto ook had gezien. Zo ontstond het idee voor een online portrettengalerij. Enthousiast geworden blogbezoekers kunnen hun eigen boekface uploaden via Facebook of mailen naar getbookfaced@gmail.com. Op de boekface-weblog staan al 75 foto’s.

„Alleen de foto is een grap”, zegt De Kort. „De rest is bittere ernst. Het gaat mij om de promotie van de letterkunde, van literaire fictie en non-fictie die in het Nederlands beschikbaar is.” De fotoverzameling op haar blog is dus ook een verzameling leestips. Onder iedere afbeelding zet ze een link naar een positieve bespreking. De namen van de fotograaf en het model zijn ondergeschikt, het boek staat voorop. Het fysieke boek, welteverstaan. „Er stuurde laatst ook iemand een foto met een e-book, dus met een zwarte iPad-rand om het omslag heen”, vertelt De Kort. „Dat was een mooie boekface, maar ik plaats alleen foto’s met papieren boeken. Boeken die je kunt vastpakken en doorbladeren, waar je aan kunt voelen en ruiken. Nogal wat van de ingezonden foto’s zijn in een boekwinkel gemaakt. Ik hoop erg dat de klassieke boekhandel blijft bestaan.”

Meer foto’s zijn te bekijken op boekface.wordpress.com

0208nndoenbol3.jpg 0208nndoenbol1.jpg0208nndoenbol4.jpg0208nndoenbol5.jpg0208nndoenbol2.jpg De foto’s komen van: boekface.wordpress.com

Lees meer

.

_____________________NRC Handelsblad, 2 augustus 2013_____________________

NRC Handelsblad over Boekface: Boekenhoofd krijgt lichaam -door Gijsbert van der Wal

https://boekface.wordpress.com/2013/08/03/boekenhoofd-krijgt-lichaam/
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=186180891558067&set=a.155427011300122.1073741826.153527721490051&type=1&theater

Achterpagina

Boekenhoofd krijgt lichaam

Vera de Kort voorziet op haar weblog boekencovers van ledematen om literatuur en non-fictie te promoten.

Door

vrijdag 2 augustus 2013

De Nederlandse vertaling van John Williams’ Stoner leent zich er goed voor, met die oudemannenkop in profiel. Maar er zijn nog meer boeken met een gezicht op het omslag, en al die boeken kun je zó voor je eigen hoofd of dat van een ander houden dat het lijkt alsof het afgebeelde hoofd verdergaat in een nek, schouders, zelfs in een heel lichaam buiten het boek. Het idee om daar dan een foto van te maken is niet nieuw, maar het blijft leuk om door een verzameling van zulke visuele grapjes te scrollen. Dat kan op boekface.wordpress.com, het weblog van neerlandicus Vera de Kort.

In februari stuurde De Kort een telefoonfoto naar haar zus, die de roman Gabriela van de Braziliaanse schrijver Jorge Amado in het Nederlands had vertaald. Ze hield dat boek voor haar gezicht, de vrouw op het omslag kreeg haar kapsel. „Boekface!”, mailde haar broer, die de foto had gezien. Zo ontstond het idee voor een online portrettengalerij. Blogbezoekers kunnen hun eigen boekface uploaden via Facebook of mailen naar getbookfaced@gmail.com.

„Alleen de foto is een grap”, zegt De Kort. „De rest is ernst. Het gaat mij om de promotie van de letterkunde, van literaire fictie en non-fictie die in een Nederlandse vertaling beschikbaar is.” De fotoverzameling op haar blog is dus een verzameling leestips. Onder iedere afbeelding zet ze een link naar een bespreking. De namen van de fotograaf en het model zijn ondergeschikt, het boek staat voorop. Het fysieke boek, welteverstaan. „Er stuurde laatst ook iemand een foto met een e-book”, vertelt De Kort. „Dat was een mooie boekface, maar ik plaats alleen foto’s met papieren boeken. Boeken die je kunt vastpakken en doorbladeren. Nogal wat van de ingezonden foto’s zijn in een boekwinkel gemaakt. Ik hoop erg dat de klassieke boekhandel blijft bestaan.”

Lees meer

.

_____________ Astrid van Dam, Astrids Scribbles 2 augustus 2013 _____________

Astrid van Dam over Boekface en boekfacen op http://www.astridsscribbles.nl/2013/08/boekface.html?showComment=1375536232531#c7176308137013229583

Boekface

Er is weer eens een nieuwe rage aan mij voorbij gegaan. Maar hij is zo leuk, dat ik het artikel van Gijsbert van der Wal (twitterpic) in de NRCnext van vandaag gewoon op m’n eigen manier even overdoe. Bent u al geboekfaced?

Neerlandicus en boekenliefhebber Vera de Kort maakte ooit een foto van zichzelf met een boekcover voor haar gezicht. Tja, dat kan, als er een mooie portretfoto op die cover staat. Even goed mikken en het resultaat kan zelfs verbluffend zijn. Ze kwam op het idee er een online portrettengalerij van te maken, waar iedereen z’n eigen boekface naartoe kan zenden. En die is heel grappig om doorheen te scrollen. Even de pagina van grote broer Facebook liken is dan natuurlijk ook een must.

Ik vind het vooral interessant om te lezen dat Vera hier in de eerste plaats de letterkunde en de literaire fictie en non-fictie mee wil promoten. In de hoop dat de klassieke boekhandel blijft bestaan. Daarom worden boekfaces met e-books ook niet geplaatst. Het fysieke boek, die rijkdom, daar gaat het om. Vastpakken, doorbladeren, voelen en ruiken. Lekker ouderwets en nog altijd voer voor verhitte discussies, en Vera zet haar statement in die discussie op eigen wijze neer. Ik vind hem mooi.

Het enige boek in mijn kast dat zich hiervoor leent is De eenzaamheid van de priemgetallen en zo te zien is nog niemand op dat idee gekomen. Maar ja, geen donker haar en geen fotograaf in de buurt. Dat gaat iemand anders vast beter doen.

http://www.astridsscribbles.nl/2013/08/boekface.html?showComment=1375536232531#c7176308137013229583

.
________________ A.W. Bruna Uitgevers, 5 augustus 2013 ________________

A.W. Bruna over Boekface en boekfaces op http://awbrunablog.wordpress.com/2013/08/05/ben-jij-al-geboekfaced

Ben jij al geboekfaced?

Ik was op zoek naar input voor een nieuwe blog, en mijn collega’s Sandra en Daisy hadden zojuist een leuk artikel over Boekface gezien – of wij daar ook niet iets mee konden doen… Maar natuurlijk!
Het is een nieuwe rage: Boekface. Mensen laten zich fotograferen met een boek voor hun hoofd waardoor mens en boek lijken samen te smelten tot één persoon. Dat kunnen wij natuurlijk ook. Vol enthousiasme gingen we op naar ons archief om te bekijken met welke boeken we dit konden doen… en dat waren er toch best veel.

Op naar buiten, het zonnetje in, telefoon bij de hand en mooie plaatjes schieten. Zie hier het creatieve resultaat van een aantal van onze Boekfaces. http://awbrunablog.wordpress.com/2013/08/05/ben-jij-al-geboekfaced

.

___________________ PinkBullets, 7 augustus 2013 ___________________

Judith Valentijn over Boekface, boekfaces en boekbodies op http://www.pinkbullets.nl/2013/08/entertainment/foto-s-10-mensen-met-een-boek-als-hoofd-lichaam-7457

Foto’s: 10 mensen met een boek als hoofd (of lichaam)

Boeken zijn veelzijdig. Niet alleen omdat lezen je wereld groter maakt, maar ook omdat je heel kunstig kunt doen met de kaft van een boek. Staat er een hoofd op de kaft? Dan kun je deze voor je eigen hoofd houden. Dito voor boeken waar een lichaam op staan. Op de website Boekface worden waanzinnige foto’s verzameld van mensen met een boekface (of boeklichaam) en ik heb de tien leukste voor jullie op een rij gezet.

Meer boekfaces en -bodies vind je op Boekface. Ook kun je daar jouw eigen boekface insturen!

http://www.pinkbullets.nl/2013/08/entertainment/foto-s-10-mensen-met-een-boek-als-hoofd-lichaam-7457

.

___________________ PopcornCulture, 13 augustus 2013 ___________________

Huiskes over Boekface en geboekfaced op http://www.popcornculture.nl/2013/08/boekface-sta-jij-al-met-je-gezicht-op-de-cover/

Boekface: sta jij al met je gezicht op de cover?

Ben jij al geboekfaced? Nee, dit is geen spelfout. Het is ook niet de Nederlandse versie van Facebook. Het is namelijk een nieuwe rage die boeken en nieuwe media met elkaar verbindt. Het idee is simpel: ga met de cover van een boek op de foto, zodat deze verbonden lijkt te zijn met de rest van je lichaam. Stuur je foto in en misschien wordt die wel op de speciale website geplaatst! Het idee mag dan wel simpel zijn, het resultaat heeft een grote beeldende kracht.

Van cover tot boekface

Vaak zijn covers van boeken kunstzinnig gefotografeerde portretten, die je aanstaren in de boekhandel en bibliotheek of vanaf je nachtkastje. En daar valt meer mee te doen dan alleen naar te kijken (of erin te lezen). Dat moet neerlandica Vera de Kort ook hebben gedacht, toen zij op het idee voor boekface kwam. Ze stuurde een foto van de roman ‘Gabriela’ van Jorge Amado, naar haar zus (die het boek vertaald had). Haar broer riep ‘Boekface!’ en voilà: een idee was geboren.

Foto via boekface.wordpress.com

Hoe maak je een boekface?

Inmiddels kan iedereen z’n eigen boekface maken en opsturen. Maar hoe maak je nu een boekface? Simpel, je pakt een boek met een (deel van een) gezicht of lichaam erop en houdt deze in het juiste perspectief voor je. Hierna maakt iemand anders vanaf de juiste afstand een foto, zodat jouw lichaam door lijkt te lopen in de cover van het boek. Kies een passende achtergrond en klaar is je boekface!

Ben je op zoek naar meer tips voor je boekface? Esther Jacobs van de Telegraaf geeft je zeven tips. Wie weet zie jij jouw boekface wel terug op de site, Twitter of op Facebook!

Leuk én leerzaam

Boekface is niet alleen leuk, er zit ook nog een nobel doel achter het project. De oprichter wil namelijk literaire fictie en non-fictie (ook in vertaling) ondersteunen en bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Bovendien heeft De Kort een zwak voor de klassieke boekhandel. Ze plaatst dan ook alleen boekfaces met gedrukte boeken, niet met e-books. Naast de leuke foto’s plaatst ze dan ook altijd een verwijzing naar een bespreking van het boek. Een mooie manier om boeken op inhoudelijke en prikkelende wijze te promoten!

Boekentips

Nu is het natuurlijk tijd om op zoek te gaan naar een geschikt boek. Er zijn al flink wat boeken geboekfaced, zoals ‘De ruimte van Sokolov’ (Leon de Winter), ‘Vera‘ (Jan Siebelink) en ‘Stoner’ (John Williams). Maar probeer ook eens ‘Ademnood’ (Marion van de Coolwijk), ‘Swartwater’ (Herbert de Paepe) of ‘Het appartement’ (Tatiana de Rosnay).

Kortom, een geweldig initiatief dat de veelzijdigheid van boeken benadrukt. Bibliotheken en boekhandels zouden goed op deze rage kunnen inspringen, door een heuse boekface fotohoek in te richten, waar je op de foto kan met je favoriete boek. Alleen jammer dat je bij de bibliotheek dan zo’n barcode voor je gezicht hebt….Maar we zijn erg benieuwd welk boek jullie gaan pakken om een boekface te maken. Zet ‘m op de foto en stuur ‘m in!

http://www.popcornculture.nl/2013/08/boekface-sta-jij-al-met-je-gezicht-op-de-cover/

– Gabriela www. popcornculture.nl/tag/gabriela/
Boekface: sta jij al met je gezicht op de cover?

Boekface: sta jij al met je gezicht op de cover? Ben jij al geboekfaced? Met de nieuwe rage boekface ga je op de foto met de cover van je favoriete boek!

.

___________________ 42bis, 10 september 2013 ___________________

Fleur Been over Boekface op http://www.42bis.nl/2013/09/raving-trend-bookface/

Hoewel ik aardig bekend ben met social media, trends, internet én met boeken is dit ook voor mij een nieuw fenomeen. Bookface! Een nieuwe ‘raving’ trend overgewaaid uit de VS… althans zo lijkt het. Dat is mij – na aardig wat speurwerk – nog niet geheel duidelijk. Evengoed uiterst boeiend kan ik wel zeggen. Geeky boekenliefhebbers opgelet. Kijk mee en verbaas je.
Kiekje Boe(k)Bookface – in Nederland simpelweg boekface – is een initiatief met boeken. Het is anders dan anders en op het internet kom je de meest bijzondere creatieve kiekjes tegen. Kort gezegd is de essentie van bookface: fotografeer jezelf met je favoriete boek en plaats het op het internet! Voordat ik jullie meeneem in de wereld van deze creatievelingen eerst een korte verkenning van dit fenomeen. [Lees verder op http://www.42bis.nl/2013/09/raving-trend-bookface/%5D
.
______________________NRC Boeken, 11 september 2013_____________________
over Boekface in NRC Boeken, op http://www.nrc.nl/boeken/2013/09/11/een-slimme-uitgever-zet-een-kop-op-zn-boek/Boekface: met Lionel Messi en ‘Stoner’ het lezen promoten

John Williams - Stoner Inzending voor de boekenblog ‘Boekface’ van Neerlandica en interim-manager Vera de Kort -Foto boekface.wordpress.com

Met inmiddels zo’n 125 ‘boekface’-foto’s en bijna 900 Twittervolgers begint het initiatief van Neerlandica Vera de Kort, de literatuurblog ‘Boekface’, aan te slaan. ‘Ik heb sinds februari al honderden inzendingen ontvangen.’

‘Kijk is wie d’r ook es’. Staand op een strand in Bonaire mailt interim-manager en neerlandica Vera de Kort in februari van dit jaar een foto van haarzelf naar broer en zus. Met een roman. Het door haar zus, vertaalster Maartje de Kort, vanuit het Portugees vertaalde boek Gabriela van Jorge Amado. ‘Boekface’, reageert haar broer, doelend op het enorme portret op de cover van de roman. ‘Daar werd het idee voor boekface geboren’, zegt De Kort over de telefoon.

  Boekface is een literatuurblog dat boekface-foto’s verzamelt. Sinds februari, en sinds De Kort de eerste boekenfoto van haarzelf via haar account @boekface via Twitter verstuurde, ontvangt ze vele foto’s uit binnen- en buitenland. De boeken van Knausgård, Stoner van John Williams. Honderden mensen doen moeite om hun lichaam vloeiend in het coverportret te laten overgaan. De Kort:

“Ik verbaas me erover hoeveel moeite mensen doen om die perfecte passende foto te maken. Een meisje twitterde laatst een foto met de tekst ‘na 100 pogingen is het gelukt’. En toegegeven: het maken van de juiste foto kost tijd.”

De Kort wil met Boekface volwassenen en kinderen aansporen een boek op te pakken. Om die reden zoekt ze bij ieder boekface een recensie. Liefst fraai geschreven, zodat de mensen direct naar de boekhandel of bibliotheek rennen. “Daar gaat het mij om”, zegt De Kort. “lezen.”

http://www.nrc.nl/boeken/2013/09/11/een-slimme-uitgever-zet-een-kop-op-zn-boek/

http://www.m.nrc.nl/boeken/2013/09/11/een-slimme-uitgever-zet-een-kop-op-zn-boek/

.

_____________________Van Dale, 11 september 2013_____________________

Van Dale Uitgever over boekfacen op http://www.vandale.nl/woord-van-de-dag

Woord van de dag

boekfacen

September 11 | 14:50

Half juni lazen we op de site van de Telegraaf over een nieuwe hype: boekfacen. Boekfacen houdt in dat je een portret maakt, waarop je op de plek van je hoofd een boekomslag (met daarop een portret van een personage) houdt, dat naadloos overgaat in de contouren van je hoofd. Het resultaat heet een boekface.

Op 10 augustus schreef ook het Algemeen Dagblad over het fenomeen: ‘Neerlandicus Vera de Kort verzamelt op haar Facebook-pagina zelfgemaakte portretten van mensen met een boek voor het hoofd. De resultaten zijn veelal verbluffend. Leuk om naar te kijken is het zeker, maar De Kort wil er vooral de literatuur mee promoten.’ Inmiddels is er een blog, waarop verbluffende foto’s te vinden zijn: www.boekface.wordpress.com. Trouwens, ook op facebook is boekface te vinden: www.facebook.com/boekface.

Alleen al het woord boekface heeft alles in zich om een begrip te worden. Een begrip à la planking, owling en natuurlijk catbearding, woorden voor hypes die eerder al internationaal aansloegen.

Vandaag schrijft NRC Handelsblad over het fenomeen en een paar dagen geleden troffen we op internet al vervoegingen als ‘geboekfaced’ en – op grond van de Nederlandse vervoegingsregels correcter – ‘geboekfacet’ aan. Een wereldwijde doorbraak lijkt een kwestie van tijd, sinds ook bookfacing een begrip aan het worden is.

© Taalbank, 11 september 2013

http://www.vandale.nl/woord-van-de-dag

.

_____________________Taalbank, 11 september 2013_____________________

Taalbank over boekfacen op http://www.taalbank.nl/index.php/woord-van-de-dag/item/boekfacen

sept11

boekfacen

Categorie // Woord van de dag

Half juni lazen we op de site van de Telegraaf over een nieuwe hype: boekfacen. Boekfacen houdt in dat je een portret maakt, waarop je op de plek van je hoofd een boekomslag (met daarop een portret van een personage) houdt, dat naadloos overgaat in de contouren van je hoofd. Het resultaat heet een boekface.

Op 10 augustus schreef ook het Algemeen Dagblad over het fenomeen: ‘Neerlandicus Vera de Kort verzamelt op haar Facebook-pagina zelfgemaakte portretten van mensen met een boek voor het hoofd. De resultaten zijn veelal verbluffend. Leuk om naar te kijken is het zeker, maar De Kort wil er vooral de literatuur mee promoten.’ Inmiddels is er een blog, waarop verbluffende foto’s te vinden zijn: www.boekface.wordpress.com. Trouwens, ook op facebook is boekface te vinden: www.facebook.com/boekface.

Alleen al het woord boekface heeft alles in zich om een begrip te worden. Een begrip à la planking, owling en natuurlijk catbearding, woorden voor hypes die eerder al internationaal aansloegen.

Vandaag schrijft NRC Handelsblad over het fenomeen en een paar dagen geleden troffen we op internet al vervoegingen als ‘geboekfaced’ aan. Een wereldwijde doorbraak lijkt een kwestie van tijd, sinds ook bookfacing een begrip aan het worden is.

© Taalbank, 11 september 2013

http://www.taalbank.nl/index.php/woord-van-de-dag/item/boekfacen

.

_____________________Volkskrant, 16 september 2013_____________________

Volkskrant over Boekface: (op http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3510192/2013/09/16/Media-Boekface—maak-van-jezelf-een-boek—slaat-aan.dhtml , zie: https://boekface.wordpress.com/2013/09/16/boekface-maak-van-jezelf-een-boek-slaat-aan/)

Boekface – maak van jezelf een boek – slaat aan -door Marc van den Eerenbeemt

Maak een foto van jezelf met een boek voor je hoofd, zodat jij dat boek wordt – of andersom. De Nederlandse blog Boekface geldt binnen een jaar al als een klein instituut. VanDale.nl koos het werkwoord ‘boekfacen’ afgelopen donderdag als ‘Woord van de Dag’ en de likes komen al uit zeventig landen. Inmiddels zijn er 125 Boekfaces gepubliceerd op WordPress en Facebook en blijft de stroom inzendingen groeien.
Boekface werd in februari geboren, toen neerlandica Vera de Kort zichzelf fotografeerde op het strand van Bonaire. Voor haar gezicht hield ze het boek Gabriela van de Braziliaanse schrijver Jorge Amado, dat door haar zus Maartje de Kort is vertaald uit het Portugees. Zij mailde de foto naar familie. Haar broer reageerde met: ‘Boekface!’.
Daarna ontstond al snel het plan een blog te wijden aan boekengezichten. De inzenders blijken zich veel moeite te willen getroosten om een goede Boekface in te sturen, viel De Kort al op. Bij de Boekfaces plaatst zij boekbesprekingen die ‘mooi geschreven en positief’ moeten zijn. De laatste – dagelijkse – post: De Blik van José Luis Peixoto.

https://boekface.wordpress.com/2013/09/16/boekface-maak-van-jezelf-een-boek-slaat-aan/
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/3510192/2013/09/16/Media-Boekface—maak-van-jezelf-een-boek—slaat-aan.dhtml

.

_____________________Boekblad, 16 september 2013_____________________

Boekblad over Boekface in http://www.boekblad.nl/hitblog-boekface-wil-nederlandse-boekenwereld.218718.lynkx:

Hitblog Boekface wil Nederlandse boekenwereld ondersteunen -door Sabine Kok

Maak een foto met een boek voor je kop. Dat is in het kort het idee achter de Nederlandse hitblog Boekface, een initiatief van neerlandica Vera de Kort. VanDale koos het werkwoord boekfacen woensdag tot woord van de dag, op WordPress en Facebook zijn inmiddels zo’n 125 Boekfaces gepubliceerd.

Vera de Kort met haar 'boekface' Vera de Kort met haar ‘boekface’

In februari ging Boekface van start, nadat De Kort een foto van zichzelf had gemaakt op een strand in Bonaire. Ze poseerde daarop met het door haar zus Maartje de Kort uit het Portugees vertaalde boek Gabriela van de Braziliaanse auteur Jorge Amado. Haar broer, die de foto per mail onder ogen kreeg, reageerde met: ‘Boekface?’

In februari verspreidde  De Kort de eerste foto’s via Twitter (@boekface). Inmiddels heeft ze  er honderden van over de hele wereld ontvangen, onder meer met boekfaces van de covers van Knausgård en John Williams’ Stoner. De foto’s verzamelt ze op Boekface.wordpress.com en op de gelijknamige Facebookpagina.

De Kort wil naar eigen zeggen met Boekface volwassenen en kinderen aansporen een boek op te pakken. Daarom zoekt ze bij ieder boekface een recensie. ‘Het is Boekface erom te doen de Nederlandse boekenwereld te ondersteunen’, aldus De Kort op haar blog. ‘Bij Boekface gaat het vooral om Nederlandse literatuur of naar het Nederlands vertaalde literatuur, samen met de geboekfacete en zijn/haar boek.’

Landelijke kranten Telegraaf, AD, NRC en de Volkskrant besteedden inmiddels aandacht aan het Boekface-fenomeen en Van Dale koos het woord ‘Boekfacen’ op 11 september tot woord van de dag. ‘Alleen al het woord boekface heeft alles in zich om een begrip te worden’, aldus Van Dale. ‘Een begrip à la planking, owling en natuurlijk catbearding, woorden voor hypes die eerder al internationaal aansloegen.’

Makkelijk is het trouwens niet om het eigen gezicht vloeiend in een cover te laten overgaan. De Kort op NRC.nl: ‘Ik verbaas me erover hoeveel moeite mensen doen om die perfecte passende foto te maken. Een meisje twitterde laatst een foto met de tekst ‘na 100 pogingen is het gelukt’.

Zie ook:

Boekface WordPress
Taalbank ‘woord van de dag’ (11 sep)
Facebook van Boekface

http://www.boekblad.nl/hitblog-boekface-wil-nederlandse-boekenwereld.218496.lynkx

.
__________________ Entertainding, 16 september 2013 ___________________

over Boekface op http://www.entertainding.nl/internet/bookface-nieuwe-hype-voor-boekliefhebbers/

Boekface | Nieuwe hype voor boekliefhebbers

bookface

Foto door Willemijn, Barcelona 2013.

Is Boekface de nieuwe harlem shake? Niet echt, maar één ding is zeker: het is veel minder hysterisch. Maak van jezelf een boek!

Boekface is een nieuwe, opkomende rage voor echte boekliefhebbers! Zoek een boek met een kaft waar een half gezicht opstaat en plaats het boek zodanig voor je hoofd dat een deel van je hoofd de kaft aanvult. Of juist een kaft met een volledig hoofd! De bedoeling is natuurlijk dat je ook zo creatief mogelijk bent. Want je kunt bijvoorbeeld ook je lichaam vervangen door de kaft. Het is maar net hoe creatief jij bent!

Je kunt je foto opsturen naar getbookfaced@gmail.com voor een plaatsje op de Boekface website. Origineel, geinig en erg leuk bedacht!

http://www.entertainding.nl/internet/bookface-nieuwe-hype-voor-boekliefhebbers/

.

___________________ Amsteloost, 17 september 2013 ___________________

Robin over Boekface op http://www.amsteloost.com/2013/09/17/boekface/

John-John

Ik las in de krant (ja, oude media!) dat het fenomeen Boekface om zich heen grijpt. Omdat ik al eens succesvol heb geharlemshaket,* kon ik deze meme niet over mijn kant laten gaan.

Boekface is een steunbetuiging aan het gedrukte woord door een foto te nemen met een boek voor je hoofd, en deze met een vriendelijk woord over het boek te posten.

Volgens de regels van het Boekfaceblog dien je vooral Nederlandse literatuur te boekfacen, maar hoeveel literaire romans met een foto van een gezicht heeft een mens? Na een kwartiertje speuren in mijn boekenkast kwam ik niet verder dan een getekend grachtenpand of een kreeft voor mijn hoofd. Een onderuitgezakte Jamie Oliver was ook nog een optie. Tot ik gelukkig de fotobiografie van John-John spotte, de tragisch gestorven Jeune Premier van de Verenigde Staten. Dat vond ik ook wel passend, qua aspiratieniveau.

En dus schoot ik een foto (best lastig nog, zo’n selfie), en volgt hier de aanmoedigend bedoelde samenvatting: [… http://www.amsteloost.com/2013/09/17/boekface/%5D

.

___________________ Campus Journaal, 18 september 2013 ___________________

Campus Journaal journalistiek Zwolle | Windesheim over Boekface op: http://journalistiekzwolle.nl/campusjournaal/2013/09/18/boekface/

Maak kennis met Boekface, Nederlands nieuwste hype. Het gaat als volgt: je pakt een boek met een gezicht erop en plant deze voor je eigen gezicht. Je maakt een foto van je ‘boekface’, en stuurt deze op naar de boekface site.

De facebook pagina van boekface heeft inmiddels ruim 700 likes en groeit iedere dag. De bedenker van het fenomeen heet Vera de kort. Zij kreeg  een, door haar zus, vertaald boek met de titel Gabriela. Dat boek nam ze mee op een vakantie naar Bonaire. Vervolgens hield ze het boek voor haar gezicht en ze nam een foto. Die foto stuurde ze op naar haar broer die vervolgens reageerde met de tekst ‘boekface!’. Dat is kort gezegd,  hoe Boekface is ontstaan.

Onze redacteuren Anton en Christel ondervonden zelf hoe Boekface werkt. Hun bevindingen zijn vrijdagmiddag op het Campusjournaal te zien. [Zie de uitzending (Boekface-item is tussen minuut 3.30 – 4.15) op: http://www.journalistiekzwolle.nl/campusjournaal/2013/09/20/uitzending-tv-vrijdag-20-september/%5D

.

___________________ Young Adult Books, 19 september 2013 ___________________

Misschien ken je de populaire blog Boekface al. Mensen fotograferen zichzelf met een boek voor hun hoofd. Deze grappige rage heeft Vera de Kort allemaal verzameld op 1 site . Je ziet de meest grappige foto’s voorbijkomen. Het fenomeen is zelfs zo populair dat VanDale het werkwoord boekfacen vorige week tot het woord van de dag bombardeerde.

Young Adult Books vindt dit een onwijs leuke trend en ziet graag jouw foto verschijnen. Dus waar wacht je nog op?! Maak samen met je vrienden leuke foto’s met een boek voor je kop [… http://www.youngadultbooks.nl/prijsvragen/winactie-mail-jouw-boekface-foto/%5D.

.

___________________ Linda., 24 september 2013 ___________________

Lindanieuws over Boekface op http://www.lindanieuws.nl/snacks/boekface-met-de-linda-mode/

Boekface met de LINDA.MODE

Maak een foto van jezelf met een boek voor je hoofd en je hebt ineens een heel ander gezicht. De Boekface wordt steeds vaker gemaakt.

De Nederlandse blog Boekface heeft al uit zeventig verschillende landen likes.

Er is veel te zien
En er zijn tot nu toe 125 Boekfaces te bewonderen op de site. Op Facebook blijven de inzendingen binnenstromen en jij kunt je creatie ook showen door hem naar getbookfaced@gmail.com te sturen.

Wij zijn benieuwd
Wij hebben ook een poging gewaagd met de LINDA.MODE. Kun jij het beter? Laat het aan ons zien op Instagram via @linda_magazine of op Twitter via @lindamagazine.

dinsdag, 24 september 2013 – Bron: De Volkskrant

http://www.lindanieuws.nl/snacks/boekface-met-de-linda-mode/

.

___________________ Readabook.nl, 24 september 2013 ___________________

Lyanne over boekfacen op http://www.readabook.nl/2013/09/accessoires-boekface-doe-jij-het-al/

Boekfacen: doe jij het al?

Ik zag het ineens overal op internet voorbij komen: een boekface. Mensen met een boek voor hun hoofd alsof het hun eigen hoofd is. Het ziet er zo grappig uit dat ik besloten heb er een artikel van te maken en een paar voorbeelden te geven.

Boekface: doe jij het al?

Hoe leuk is dit initiatief? Eindelijk staan boeken eens in het middelpunt. Ben je al enthousiast geworden? Je kan zelf ook een boekface opsturen! Kijk voor meer informatie op de website van Boekface.

Boekface: doe jij het al?

En als ik erover blog, kan ik natuurlijk zelf niet achterblijven. Ik heb het boek Verkikkerd gekozen van Lisette Jonkman (het duurde even voordat ik een geschikt boek voor mijn hoofd had gevonden. Leuke bezigheid zo op de dinsdagavond!) Hier dus mijn boekface! [Zie op http://www.readabook.nl/2013/09/accessoires-boekface-doe-jij-het-al/%5D

.

___________________ Imaginary Bubbles, 25 september 2013 ___________________

Epje over Boekface op http://www.epje.wordpress.com/2013/09/25/boekface/

Boekface
Boekface? Dat klinkt leuk! Wat is het eigenlijk?
Het is ontstaan op Bonaire met de Nederlandse vertaling van de roman Gabriela van Jorge Amado. Zie onderstaande foto.

Bron: Boekface-pagina op Facebook

De foto’s hebben een grappig kunstzinnig effect en veel boeken zijn geschikt voor een boekface. Kijk maar eens in een gemiddelde boekenkast. Je zult zien dat veel boeken een afbeelding van een gezicht op de omslag hebben.
Boekface wil met deze rage de Nederlandse boekenwereld ondersteunen. De foto’s zijn als grapje bedoeld en het is juist belangrijk dat er informatie bijstaat over de schrijver en het boek. Er kan ook een link bij de foto worden vermeld naar de uitgever, een boekenwinkel of een recensie. Op de site en Facebook-pagina van Boekface staan meer informatie over deze nieuwe rage. Tevens staan op deze sites foto’s van mensen die al creatief bezig zijn geweest met een boek voor het hoofd. Kleine kanttekening: het gaat hier bij voorkeur om literaire werken.

Ook ik heb een poging gewaagd om boekfaces te maken met de webcam. Hier zijn ze!

8c4ccc18-8560-4006-a390-3b188c4d5bebwallpaper

De boekenhoofden die ik heb gebruikt: http://www.epje.wordpress.com/2013/09/25/boekface/

.

___________________ 7Days, 4 oktober 2013 ___________________

@7DaysNL over het “boekfacevirus” op http://www.jacqa.nl/wp-content/uploads/2013/10/7days-20131004-24.pdf

Boekface jij al?
Er wordt wat af geboekfaced op Facebook. Zo ging Florieke (15) met een boek van Simone van der Vlugt op de foto. En ook op de 7Days-redactie heerste afgelopen week het boekfacevirus. We kunnen er geen genoeg van krijgen.
Dus duik in je boekenkast voor een geschikt boek (een deel van een gezicht werkt het best), zorg dat een en ander mooi aansluit, laat een foto maken en tadáá: je eigen boekface. Ook handig als profielfoto. De inzender van de beste boekface-foto wint een boek. Waarmee natuurlijk heel goed te boekfacen valt! Mail je boekface naar prijsvraag@sevendays.nl

.

___________________ Van Dale, 7 oktober 2013 ___________________

Van Dale Uitgever over boekfacen op http://www.vandale.nl/woord-van-de-maand#!

Woord van de Maand

Je kunt weer stemmen.
De maand september zit er op en dat betekent dat je weer kunt stemmen bij de Woord van de Maand-verkiezing. Welk Woord van de Dag vind jij dat moet winnen? Stem nu via onze Facebookpagina op jouw favoriet.

Jouw Woord van de Maand is?

– asodiplomaat betekenis
– ballenbijter betekenis
– blobvis betekenis
– boekfacen betekenis
– lichtpuntfetisjist betekenis
– participatiesamenleving betekenis
– showrooming betekenis
– struikelpremier betekenis
– taperen betekenis
– terroristenvlag betekenis

Je kunt t/m zondag 13 oktober 2013 via Facebook stemmen op het Woord van de Maand.
http://www.vandale.nl/woord-van-de-maand#.UlLqriQUjPr

.

___________________ EYESpired, 8 oktober 2013 ___________________

EYESpired over Boekface op http://eyespired.nl/boekface:

boekface

Boekface is voor mij een nieuw begrip, na duckfaces en selfies [..]

boekface-2 boekface-8boekface-7 boekface-11

.

___________________ Van Dale, 14 oktober 2013 ___________________

Van Dale Uitgever over boekfacen op http://www.vandale.nl/woord-van-de-maand#.UmDxUiQUjPq

Boekfacen: Woord van de Maand

Het Woord van de Maand september is bekend.
De winnaar van de Woord van de Maand-verkiezing is met 35% van de stemmen ‘boekfacen’ geworden.

In verband met de Woord van het Jaar-verkiezing zal er pas maandag 3 februari 2014 een nieuwe Woord van de Maand-verkiezing van start gaan.
Meer informatie over de Woord van het Jaar-verkiezing volgt snel. Houd onze website in de gaten.

.

___________________ Bibman, 24 oktober 2013 ___________________

Bibman Laurent Meese, Bibliothecaris in Blog, over boekfacen op http://bibman.blogspot.nl/2013/10/woordenschat-2013.html

Woordenschat 2.013

[..] Enfin, het digitale woordenboek van Van Dale is weer uitgebreid met honderden nieuwe woorden, voornamelijk door het Engels geïnspireerd, en het ene woord al wat geslaagder dan het andere. Deze nieuwe lijst, met onder meer de betekenis van huisvrouwenporno, mensj, shinen en swag vind je de site van Van Dale. Ook de Woord van het Jaarverkiezing 2013 gaat bijna van start. Vanaf dinsdag 5 november kan je ook op jouw favoriete woord van dit jaar stemmen. Roeptoeteren vind ik een mooi woord maar ik stem als bibliothecaris toch maar op boekfacen. Een fenomeen waarbij lezers een zelfportret maken, waarbij het eigen hoofd voor een boekomslag gehouden wordt. Het is eigenlijk een leuke variant op Sleeveface en zinvoller dan een spelletje Candy Crush. Voorbeelden van Boekface vind je op http://www.boekface.wordpress.com en http://www.facebook.com/boekface.

.

___________________ Grimbergen en boeken, 7 november 2013 ___________________

Grimbergen over boekface op http://www.grimbergenbier.be/posts/view/52 :

Zet je knapste boekface op!

Ben jij al geboekfaced? Ja hoor, je leest het goed: ge-boek-faced, een recente tendens in boekenland.

Het klinkt moeilijker dan het is: neem een boek met een gezicht of lichaam op de cover en hou dat in het juiste perspectief voor je. Laat je vervolgens fotograferen alsof het lijkt dat jouw lichaam in de cover van het boek doorloopt. Zo, jouw staaltje gezichtsbedrog is helemaal klaar om te delen met de buitenwereld.
Het boekface idee gaat trouwens uit van Vera de Kort. Deze Nederlandse boekenliefhebster wil er vooral literair werk mee onder de aandacht brengen. Op https://boekface.wordpress.com/ staan verbluffende foto’s van boekfacers. Laat je inspireren, wie weet ontdek je er ook een titel die heerlijk klinkt met je lievelingsabdijbier ;-).

– en op  http://www.grimbergenbier.be/posts/view/53:

Collez-y votre plus belle bookface !

Non, nous ne sommes pas atteints de dyslexie. En marge de Facebook, un nouveau phénomène prend racine au pays des bouquins : Bookface.

Le principe est tout simple : prenez un livre dont la couverture illustre un visage ou un corps,  placez-le dans une perspective qui intègre bien votre visage. Ensuite, faites-vous photographier comme s’il s’agissait de vous sur la couverture du bouquin. Et partagez votre petit bijou d’illusion d’optique avec le monde extérieur.
L’idée de se faire « bookfacer » a germé dans l’esprit de Vera de Kort. Cette amoureuse des livres néerlandaise entend surtout en faire un instrument de promotion littéraire. Sur https://boekface.wordpress.com/, vous verrez des photos époustouflantes de « bookfacers ». Inspirez-vous-en. Qui sait ? Vous découvrirez peut-être un titre résumant parfaitement votre bière d’abbaye favorite ;-).

___________________ Van Dale, 26 november 2013 ___________________

Woord van het Jaar 2013

Boekface is genomineerd! Stemmen kan (t/m maandag 16 december) hier: http://woordvanhetjaar.vandale.nl/

.

___________________ Pauw & Witteman , 26 november 2013 ___________________

Pauw & Witteman, Wim Daniëls, over Woord van het Jaar 2013 en boekface op http://pauwenwitteman.vara.nl/gemist (vanaf minuut 41), uitzending 26 november 2013)

Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden die strijden om de titel ‘Woord van het jaar 2013’. Woorden als Boekface, comakijken en kopschopper maken kans op een eervolle vermelding in het Nederlandse woordenboek. Vanavond bespreken we ze met Neerlandicus Wim Daniëls. Wat is hun betekenis en heeft hij een favoriet? [Zie vanaf minuut 41].

.

___________________ NOS, 26 november 2013 ___________________

NOS over Boekface en Woord van het Jaar 2013 op http://nos.nl/artikel/579375-koningslied-of-selfie-woord-2013.html
Koningslied of selfie Woord 2013?

dinsdag 26 nov 2013, 10:11 (Update: 26-11-13, 10:28)

Tot 16 december kan gestemd worden op nieuwe woorden

Tot 16 december kan gestemd worden op nieuwe woorden

[…]
De Top-10
boekface: portretfoto met op de plaats van het gezicht een boek waarop het portret van een personage is afgebeeld, waardoor mens en boek ogenschijnlijk samensmelten tot één persoon

comakijken: een groot aantal afleveringen van een tv-serie (die men heeft opgenomen of op een dvd heeft staan) achter elkaar kijken

knikkebolziekte: neurologische aandoening bij kinderen in delen van Afrika, waarbij de patiënt o.m. apathisch wordt, groeistoornissen krijgt en voortdurend knikkebolt

koningslied: lied geschreven ter ere van de (nieuwe) koning van een land

kopschopper: geweldpleger die zijn slachtoffer (zwaar) lichamelijk letsel toebrengt door deze tegen het hoofd te schoppen, ook als hij of zij al (gewond en/of hulpeloos) op de grond ligt

kweekburger: hamburger van vlees dat in een laboratorium direct uit stamcellen is gekweekt

selfie: fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met de camera op armlengte en gepubliceerd op een sociaalnetwerksite

sletvrees: angst van vrouwen om voor slet te worden aangezien, m.n. zulke gedragsbepalende angst, waardoor zij zich niet of niet openlijk overgeven aan vrij seksueel verkeer

socialbesitas: dwangmatig en daardoor overmatig gebruik van sociale media

voedselsjoemel: voedselfraude

.

___________________ NRC.nl, 26 november 2013 ___________________

– NRC.nl: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/11/26/van-comakijken-tot-kweekburger-dit-zijn-de-nominaties-voor-woord-van-het-jaar/:
Van comakijken tot sletvrees – dit zijn de nominaties voor Woord van het Jaar
Scharrelvrouw, christenhipster en pestribbels. Deze opmerkelijke woorden haalden de nominatie van Woord van het Jaar nét niet. Toch vond de Dikke Van Dale ze goed genoeg om door diverse selecties te laten komen. Hoe werkt die selectie? We vragen het aan Ton den Boon, hoofdredacteur bij Van Dale.
Elk jaar nomineert het bekende woordenboek tien woorden die kans maken op de titel Woord van het Jaar. Vorig jaar won Project X deze titel, wat het woord vooral te danken had aan de rellen in Haren na een Facebookuitnodiging.
De lijst van 2013:

boekface
comakijken
knikkebolziekte
koningslied
kopschopper
kweekburger
selfie
sletvrees
socialbesitas
voedselsjoemel

Nominaties Van Dale. Hoofdredacteur Ton den Boon legt uit hoe de lijst dit jaar tot stand is gekomen: “Het hele jaar door verzamelen wij woorden die we tegenkomen in krantenpublicaties en op onder meer sociale media. Ook krijgt het publiek de gelegenheid om hun favoriete woord in te sturen. Deze lijsten vergelijken wij vervolgens, waarbij wordt gekeken naar woorden die in beide lijsten veel voorkomen. Soms gaat het om nieuwe woorden, soms om een woord dat al langer bestaat maar pas dit jaar echt in opkomst was. Uiteindelijk worden deze uitkomsten vergeleken met onze eigen database, waar een selectie uitrolt.”
[…]

.

___________________ kidsenjongeren.nl , 27 november 2013 ___________________

Boekface en Woord van het Jaar 2013 op http://www.kidsenjongeren.nl/maatschappij/van-dale-woord-van-het-jaar-2013/:

Van Dale kiest ‘Woord van het Jaar 2013′: jongerentaal verengelst

Er kan weer gestemd worden op het Van Dale Woord van het Jaar. Uitgever Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden uit 2013 die strijden om die titel: boekface, comakijken, knikkebolziekte, koningslied, kopschopper, kweekburger, selfie, sletvrees, socialbesitas en voedselsjoemel. De verkiezing kent ook publieksnominaties; de afgelopen weken heeft het Nederlandse publiek door het insturen van nieuwe woorden in vijf categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek) kanshebbers aangedragen.

In de categorie jongerentaal staan de volgende vijf nieuwe woorden in het lijstje: [verder op: http://www.kidsenjongeren.nl/maatschappij/van-dale-woord-van-het-jaar-2013/%5D

.

___________________ Telegraaf, 17 december 2013 ___________________

Telegraaf, Boekface en Woord van het Jaar 2013: http://www.telegraaf.nl/binnenland/22145041/__Wordt_selfie_woord_van_het_jaar___.html: Wordt het selfie, comakijken of knikkebolziekte of toch nog een van de andere genomineerden? Dinsdag maakt woordenboekenuitgever Van Dale bekend welk woord het in 2013 heeft geschopt tot woord van het jaar.

.

___ De Bibliotheek | Literatuurplein, 20 december 2013 ___
De Bibliotheek over 1 avond van het vijfdaagse Boekencafé (27 t/m 31 januari 2014) op: http://www.literatuurplein.nl/evenementdetail.jsp?eventId=56452
– Iedereen welkom | gratis: Alle Boekencafe-avonden op: https://boekface.wordpress.com/boekencafe-27-tm-31-jan

.

___________________ Flanders Today, 14 januari 2014 ___________________

Derek Blyth op Flanders Today ‘Talking Dutch: Say what?’ http://www.flanderstoday.eu/living/talking-dutch-say-what :

The Van Dale Dutch dictionary has polled users for their word of the year, and the users have spoken

Derek Blyth on selfies, boekface and belbossen

[…] Another word that’s currently hot in the Netherlands (but  not in Flanders) is boekfacen, which means een portret maken waarop je op de plek van je hoofd een boekomslag (met daarop een portret van een personage) houdt, dat naadloos overgaat in de contouren van je hoofd.

That’s a mouthful, but it’s making a photo by holding a book (with a portrait of a celebrity) in front of your face so that the face fits seamlessly with the shape of your head. You can see some nice results involving Dutch novels at www.facebook.com/boekface.

Wow. I’ll have to try that, I thought. It’s like a selfie. Only it’s not. But it’s definitely swag.

http://www.flanderstoday.eu/living/talking-dutch-say-what

.

______ Literair Nederland, 14 januari 2014 ______

Boekencafé in debat met verschillende auteurs, thema: ‘De zeven hoofdzonden’

 Agenda

De laatste vijf dagen van januari staan in het Boekencafé in het teken van De zeven hoofdzonden. Het Boekencafé is nieuw in Amsterdam: een week lang, van maandag 27 t/m vrijdag 31 januari, vanaf 17.00 uur gesprekken met schrijvers. Vijf achtereenvolgende avonden waarop gedebatteerd zal worden tussen een bekende auteur en evenzo bekende interviewer over De zeven hoofdzonden. Toegang is gratis, iedereen is welkom.

Het Boekencafé opent maandag 27 januari met een verrassend herengesprek tussen Jan Siebelink en John Jansen van Galen.

Waarna de volgende auteurs met de daarbij behorende thema’s aanwezig zullen:
Di. 28 januari: Poëzie en beeldende kunst verenigd in een boek / Anton de Goede in gesprek met Menno Wigman en Diana Scherer.
Wo.29 januari: Het succes van culinaire boeken / Yvette van Boven in gesprek met Harold Hamersma en Janneke Vreugdenhil.
Do. 30 januari: Caraïbische letteren / Michiel van Kempen in gesprek met Karin Amatmoekrim en Stephan Sanders.
Vr. 31 januari: Ode aan Bernlef, schrijver en jazzliefhebber. Met live muziek en Bernlefs teksten over jazzmuziek.

Tijd: elke dag vanaf 17.00 uur inloop, 17.30 uur start gesprek
Na afloop tijd voor een borrel (18.45 uur).
Adres: Amsterdamse Academische Club,
Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.
Graag aanmelden via aac.uva.nl/agenda

Boekencafé is een nieuw begrip in Amsterdam en een initiatief van Boekface. Programmering is in handen van Vera de Kort. Zie ook boekface.

.

______ Caraïbisch uitzicht, 16 januari 2014 ______

Caraïbisch uitzicht over Boekencafé in Amsterdamse Academische Club, Boekencafé 27 t/m 31 januari

op: http://www.caraibischeletteren.blogspot.nl/2014/01/boekencafe-amsterdamse-academische-club.html

.

______ NRC Amsterdam katern, 17 januari 2014 ______
NRC Handelsblad Amsterdam over Boekencafé: op http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/januari/17/een-hele-week-boekencafe-1336019

Amsterdam Agenda

Een hele week Boekencafé

vrijdag 17 januari 2014

Eind januari vijf avonden op rij Boekencafé: gesprekken met topschrijvers, met als thema ‘de zeven hoofdzonden’. Het café opent met Jan Siebelink en John Jansen van Galen. De dagen erna Menno Wigman, Diana Scherer, Harold Hamersma en Janneke Vreugdenhil, Karin Amatmoekrim en Stephan Sanders. Op vrijdag een ode aan Bernlef, met live jazzmuziek. Het Boekencafé is een initiatief van Boekface, het inmiddels bekende fenomeen van boekcovers gefotografeerd voor gezichten van lezers. Toegang is gratis. Aanmelden: www.aac.uva.nl (Agenda). Maandag 27 t/m vrijdag 31 januari, 17.00 uur, Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235.

1701amssiebelink.jpg

Lees meer

.

______ Caraïbisch uitzicht, 21 januari 2014 ______

Caraïbisch uitzicht over over Boekface op http://caraibischeletteren.blogspot.nl/2014/01/hitblog-boekface-wil-boekenwereld.html
Jorge Amado, Boekface door Vera de Kort
Humberto Tan. Boekface door Andro Bottse
Albert Helman. Boekface door Michiel van Kempen
Don Martina. Boekface door Eduard de Kort
Clark Accord. Boekface door Liesbeth Accord
Diana Lebacs. Boekface door Elvy Anneroos
Robert Vuijsje. Boekface door Ivon Verhoeven
Diana Lebacs, Boekface door Daan

.
______ Boekblad, 21 januari 2014 ______
Boekblad over Boekencafé: http://www.boekblad.nl/boekencafe.225831.lynkx
Boekencafé
In de laatste week van januari is iedereen welkom in het Boekencafé: vijf avonden achtereen gesprekken met topschrijvers in de Amsterdamse Academische Club. De week heeft het thema ‘de zeven hoofdzonden’. Het Boekencafé opent op maandag 27 januari met Jan Siebelink.

.

______ Folia Magazine, 22 januari 2014 ______
Folia Magazine over Boekface & Boekencafé: ‘Literair vermaak in het pop-upcafé’
http://www.foliaweb.nl/wp-content/uploads/2014/01/Folia-Magazine-17-jaargang-2013-2014.pdf (in pdf pagina 18-19)
http://issuu.com/foliacivitatis/docs/folia_magazine_17___jaargang_2013-2/19?e=1215095/6425145

.
______ Inge leest, 27 januari 2014 ______
Inge leest over Boekface op http://www.ingeleest.nl/niet-gecategoriseerd/boekface-een-selfie-met-een-boek-in-de-hoofdrol/

Boekface: een selfie met een boek in de hoofdrol

Boekfaces zijn foto’s van jezelf, maar met een boek in de hoofdrol. Door een omslag met daarop een portret te kiezen, creëer je gezichtsbedrog. Een selfie met een boek voor je hoofd dus. Op het blog Boekface worden deze foto’s verzameld. Er staan fantastische plaatjes tussen! Zelf ging ik ook op zoek naar geschikte boeken en ik liet mijzelf drie keer fotograferen. Zie hier het resultaat.

Boekface van Inge met De woongroep (2014) van Franca Treur
Boekface van Inge met Duits dienstmeisje (2009) van Simon Vestdijk
Boekface van Inge met Groen is geen kleur (2012) van Joost Zwagerman
De optische illusies  zijn leuk, maar de bedenker en initiatiefnemer van Boekface wil met dit project vooral het lezen stimuleren. Daarom worden bij elke foto linkjes gegeven naar een boekbespreking, een boekwinkel of de uitgever. Wil je meer weten van dit project? Kijk dan op het blog, vind de Facebookpagina leuk of volg @boekface via Twitter. Regelmatig worden er nieuwe foto’s geplaatst. Natuurlijk kun je zelf ook meedoen!

Welk boek uit jouw verzameling komt in aanmerking voor een Boekface?
http://www.ingeleest.nl/niet-gecategoriseerd/boekface-een-selfie-met-een-boek-in-de-hoofdrol/comment-page-1/%5D
.

______ Karin Amatmoekrim, 2 maart 2014 ______
Karin Amatmoekrim over haar Het gym-boekface op http://www.amatmoekrim.com/site/?portfolio=boekface:

Het gym is geboekfaced! Eigenlijk heel logisch, met zo’n cover, maar toch weer op een heel verrassende manier gedaan. Ga naar Boekface voor meer leuke boekenhoofdjes.

The charming ‘Boekface’ blog publishes beautiful and funny pictures of people using books to cover their faces. My novel Het gym is featured on the site this week. Click here to go directly to the blog.

.

______ Het paradijs van Eva, 4 april 2014 ______

Eva Bossevain over boekfacen en Boekface op http://hetparadijsvaneva.com/2014/04/04/geen-gezicht/:

Geen gezicht

Op een avond hingen vriendin S en ik boven een kop thee, zo’n beetje het leven te bespreken en chocolade eitjes te verdelen. Er lag een boek op tafel. Zo maar, te liggen.
S zat midden in een diepzinnige overpeinzing en staarde ondertussen naar het boek. Opeens onderbrak ze haar redevoering en merkte op: ‘Die zou je mooi kunnen boekfacen.’

Het bleef even stil van mijn kant. ‘Huh? Ja, zeg! Die gaan we even maken!’
Ik hield het boek voor mijn gezicht en zij drukte af.
Toen was het hek van de dam. Ik rende door het huis, trok boeken uit kasten en onder bedden vandaan. ‘Wat vind je van deze? En deze?’
Vriendin S keek mij vermoeid aan. ‘Kom je weer zitten?’
‘Nee nee, ik weet echt nog een hele goeie! Even zoeken nog…’ Ik dook weg in een onuitgepakte doos van de verhuizing en viste er iets uit.
‘Deze ook even proberen?’
Op een bepaald moment vertrok S. Ik weet niet zeker of ze echt heel moe was, of echt heel moe van mij. Ik had mijzelf echter niet meer in de hand.
Als je er eenmaal aan begint is het heel amusant, namelijk. Een tikje verslavend misschien. En bovenmatig nerdy natuurlijk.
Afijn.

Ik heb het nog de hele week volgehouden.
Maar toen ik gisteren in een boekhandel liep besefte ik mij dat ik deze gekte een halt moest toeroepen. Ik was ongemerkt boeken aan het selecteren op hun boekface-geschiktheid, waardoor ik bijna thuiskwam met een streekroman van Ina van der Beek.

Dat kan niet de bedoeling zijn natuurlijk.CIMG6894CIMG6897

CIMG6911

CIMG6914

CIMG6917

CIMG6927

CIMG6908

CIMG6920

Nog veel meer mooie voorbeelden kun je vinden op
librarybookface
boekface

.

______ NRC Handelsblad, vrijdag 13 juni 2014 ______

Het favoriete restaurant van Boekface in Amsterdam katern van NRC Handelsblad:
restaurant Kilimanjaro: “Krokodillenstaart en de beste injera van Amsterdam
http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2014/juni/13/krokodillenstaart-en-de-beste-injera-van-amsterdam-1386724

https://twitter.com/boekface/status/477852632795848704

.
______  ______

 

2 thoughts on “Pers

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s